miercuri, 2 noiembrie 2011

Covaci vs Nicolaescu

Un mare scandal in minunta noastra Romanie. Stiu , pana acuma nimic nou sub soare . In schimb ce e nou e faptul ca de data asta este implicat Nicu Covaci (Pheonix) .

In primul rand as vrea sa subliniez faptul ca sunt un mare fan al D-lui Nicolaescu (si asta doar datorita pasiuni  lui pentru filmele istorice), dar voi stiti deja ca inima mea e pentru Covaci , deci exista riscul de a nu fi foarte obiectiva.

Sa explic putin situatia : Tema conflictului este prea-cunoscutul film :"Nemuritorii" , facut in `74 in regia d-nul Nicolaescu . In acest film , Nicu Covaci ,impreuna cu colegii lui de la Pheonix au 6 melodii de-a lor , si anume : „Strunga” (1974), „Mica Tiganiada” (1973) - începutul, „Jocul timpului” (1972) - în varianta de pe disc si intr-una reinregistrata, „Pseudo-Morgana” (1972) - reinregistrata, „Lasa, lasa!” (1974, aici o variantă cu intercalari), „Cocosii Negri” (1972, needitata niciodata) .

Ca sa intelegeti si mai  bine situatia trebuie sa specific faptul ca : d-nul Nicolaescu (si de data asta nu sunt ironica cand folosesc "d-nul") , dupa caderea comunismului , si odata cu el a institutilor comuniste a continuat vanzarea filmelor facute pe vremea raposatului , si nu doar in Romania , printr-o firma de productie creeata de acesta .

Acum, problema iubitului Covaci este ca , acesta (Sergiu Nicolaescu) nu i-ar fi platit drepturile de autor din `74 pana azi . Motiv pentru care a inceput si un proces de judecata. Regizorul aparandu-se , zicand ca nu tine de datoria lui sa plateasca , ci de a producatorilor.

Binenteles , povestea continua , regizorul spunand ca nu au drepturi de autor pentru ca melodiile acelea au fost luate de pe disc , el doar le-a acceptat in film , deci nu au fost compuse special pentru acest film , Covaci spune ca le-a reinterpretat in studioul cinematografului 5.

Intradevar, adevarul este undeva la mijloc , dar cea mai mare dreptate eu tind sa o acord pentru Covaci. Isi merita drepturile de autor. Daca nu din `74 de cand s-a lansat filmul , macar din momentul in care Nicolaescu a inceput sa vanda produsul prin proria lui firma de productie , in toata Europa si nu numai .

Ceea ce nu inteleg este de ce iubitul nostru Covaci a ales sa faca public asta tocmai acum (zic tocmai acuma pentru cu Pheonix nu mai este ceea ce a fost) , si de ce o face in acest mod.

Ehh.. dulcea noastra Romanie schimba si cei mai mari oameni ...

4 comentarii:

  1. interesting, nu stiam de scandalul asta cum de altfel nu stiam nici de film.Multumesc pentru informatie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai pentru tine am si facut postul :) ma gandeam sa te mai tin la curent cu ce mai e prin tara noastra minunata :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc!, pt ca te gandesti si la mine!

    RăspundețiȘtergere